Mecanicien tuin-, park- en bosmachines - duaalDuaal leren

Bij duaal leren leer je vaardigheden op school en op de werkplek, en doe je dus veel werkervaring op. Deze opleidingsvorm, verbonden aan het secundair beroepsonderwijs leidt specialisten op als mecanicien voor tuin-, park en bosmachines.

Troeven

Deze richting verloopt volgens een leertraject, waarbij je twee dagen naar school gaat. De andere drie dagen ben je aanwezig op je werkplek. De werkplek is een plaats waar je zaken aanleert, inoefent en je geëvalueerd wordt. Je bouwt heel veel ervaring op. Het hoofddoel is het aanleren van een beroep. Daarom betaalt de onderneming aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding. Je legt professionele contacten. De overgang naar een vaste job verloop veel vlotter.

Toelatingsvoorwaarden

Leerlingen die in het bezit zijn van een getuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad of een diploma secundair onderwijs uitgereikt in een studierichting van het studiegebied land- en tuinbouw kunnen ingeschreven worden in het 7de specialisatiejaar Mecanicien tuin-, park- en bosmachines - duaal. Een studiegebiedoverschrijdende overstap kan mits gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad van de school.

Beroepskwalificaties

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er de volgende competenties mee verwerven:

  • Mecanicien tuin-, park- en bosmachines, niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Verder studeren - Tewerkstelling

Na deze studie vind je makkelijker een job door je werkervaring. Wie niet in het bezit is van een diploma secundair onderwijs, behaalt dit wel na het succesvol beëindigen van dit specialisatiejaar. Afgestudeerden in deze richting kunnen een eigen zaak starten of tewerkgesteld worden bij tuincentra, verdeler en/of hersteller van tuinmachines of openbare groendiensten.