Groendecoratie - duaalDuaal leren

Bij duaal leren leer je vaardigheden op school en op de werkplek, en doe je dus veel werkervaring op. Deze opleidingsvorm is verbonden aan het secundair beroepsonderwijs. Je schoolbank voor de tuinbouwvakken staat dus letterlijk op de werkplaats.

Troeven

Deze richting verloopt volgens een leertraject, waarbij je twee dagen naar school gaat. De andere drie dagen ben je aanwezig op je werkplek. De werkplek is een plaats waar je zaken aanleert, inoefent en je geëvalueerd wordt. Je bouwt heel veel ervaring op. Het hoofddoel is het aanleren van een beroep. Daarom betaalt de onderneming aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding. Je legt professionele contacten. De overgang naar een vaste job verloop veel vlotter.

Opleiding

De derde graad duaal biedt je een heel praktisch gerichte opleiding in de groene detailsector: Welke zijn de meest moderne bloemschikmethode's? Hoe decoreer ik een ruimte? Hoe gebruik ik bloemen en planten bij de inrichting van diverse kamers en werkplekken? Hoe ga ik met klanten om? Hoe kweek ik snijbloemen en kamerplanten?

Beroepskwalificaties

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er de volgende competenties mee verwerven:

  • assistent florist, niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Getuigschrift

Studiegetuigschrift derde graad van het secundair onderwijs.

Verder studeren - Tewerkstelling

Met je getuigschrift kan je als zelfstandig tuinier, teler of kweker aan de slag of gaan werken bij openbare groendiensten, in plantenkwekerijen, in proefstations, toeleveringsbedrijven voor de tuinbouw en bij ondernemingen gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van tuinen en perken. Je kan ook een zevende specialisatiejaar volgen of een ondernemersopleiding starten.