Dubbele finaliteit: natuur- en groentechnieken (5-6)Opleiding

Je inschrijven voor deze specifieke studierichting doe je best wanneer je een brede interesse hebt in fauna en flora. Het is een absolute must om veel oog te hebben voor al het leven in onze vrije natuur. Er heerst namelijk een stevige onderdompeling in de biodiversiteit waarbij zowel de verscheidene ecologische sleutelrollen van planten en dieren alsook het beheer van onze natuurarealen de rode draad vormen.

Specifieke vakken waaronder biotoopstudie, ecologie en natuurbeheer omvatten een diepgaand theoretisch gedeelte met soortenkennis, de benadering van tal van inheemse biotopen en hun specifieke natuurwaarden, maar eveneens een praktische kant waarbij je uiteenlopende beheersmaatregelen leert uitvoeren.

Het determineren van onder andere planten, dagvlinders en vogels, het onder de loep nemen van Natura-2000 gebieden, vol bewondering het rijk der paddenstoelen verkennen, vogeltellingen uitvoeren, het maken van herbaria van kruiden, grassen, struiken en bomen ... en zoveel meer zijn typerende onderdelen van de richting Natuur- en Groentechnieken.

In het vak duurzame technieken staat het woord duurzaamheid centraal. In deze lessen zal de bestrijding van exoten besproken worden. Bij het slagen van dit vak krijg je na je opleiding een fytolicentie P2.


Stage

Praktische ervaring doe je op tijdens de praktijklessen. Daarnaast heb je in het 5de middelbaar een stage en/of projectweek. In het 6de middelbaar heb je gedurende een lange periode wekelijks een stagedag.


Verder studeren - Tewerkstelling

Na de derde graad ben je klaargestoomd voor hogere studies zoals Groenmanagement, Milieuzorg of Ecotechnologie. Er zijn eveneens leerlingen die doorstoten naar een masteropleiding Biologie of meteen aan de slag gaan in bepaalde binnenlandse of zelfs buitenlandse natuurprojecten. Als leerling van De Wijnpers kan je bovendien ook op onze campus kiezen voor een zevende jaar Se-n-Se Agro- en Groenbeheer. Kortom creëert deze studierichting een brede waaier aan doorgroeimogelijkheden en vervolgopleidingen.