dewijnpers@vlaamsbrabant.be | 016-23 69 51 | Wie is wie? |
Neem zeker ook een kijkje op de pagina veelgestelde vragen. Als u nog een vraag hebt, neem gerust contact met ons op.
Alle uitleg over de belangrijke data, werkkledij bestellen, schoolboeken bestellen ... kan u hieronder terugvinden in de informatiebrief.
Informatiebrief voor nieuwe leerlingen eerste jaar A en B
Alle uitleg over de belangrijke data, werkkledij bestellen, schoolboeken bestellen ... kan u hieronder terugvinden in de informatiebrief.
Informatiebrief voor nieuwe leerlingen hogere jaren
De Wijnpers verwelkomt u graag op dinsdag 10 september 2024 om 19u op de informatieavond voor (ouders van) nieuwe leerlingen.
Op de Den Boschsingel ter hoogte van de school bevinden zich twee nieuwe bushaltes ‘Wijnpers' . Deze bevinden zich aan het kruispunt met de Wijnpersstraat. De binnenringhalte wordt bediend door buslijnen 318, 395, 651, 658, en de binnenringbus 601. In de andere richting wordt de buitenringhalte bediend door buslijnen 318, 395, 651 en 658. Maar ook schoolbus 529 en buitenringbus 600 doen deze halte aan. Snelbus 410 bedient beide haltes niet.
Dienstregeling bushalte = "Wijnpers"
(Klik op de link, en selecteer bij dienstregeling de gewenste datum)
Voor schoolboeken kan je dit schooljaar terecht bij Studieshop
Via www.studieshop.be kan je makkelijk je boekenpakket bestellen.
Geld verdienen met je oude handboeken?
Voor schoolkledij (praktijkkledij) kan je dit schooljaar terecht bij Belize
Via www.belize.be kan je makkelijk je schoolkledij bestellen, bekijk zeker eerst de handleiding met instructies en inlogcodes.
Weet u niet welke inlogcode u moet gebruiken, hieronder kan u een overzicht vinden van de klassen met de bijhorende inlogcodes.
Wens je meer info, neem dan contact op met Jorien Verlinden (jorien.verlinden at vlaamsbrabant.be)
De Wijnpers biedt heel wat unieke studierichtingen op technisch, artistiek en beroepsniveau aan.
Naast een degelijke algemene basisvorming beogen we een vlotte doorstroming naar het hoger onderwijs en een beroepsgerichte, technische opleiding die aansluit bij de noden van de arbeidsmarkt.
Zowel in de theoretische als de praktische lessen ligt de nadruk op samenwerking, zelfverantwoordelijkheid en beroepsernst. We organiseren ook bedrijfsstages, projectwerken, didactische uitstappen, theaterbezoek en sportactiviteiten.
De school werkt actief mee aan de internationalisering en talenkennis van de leerlingen via taaluitwisseling, buitenlandse studiereizen en stages. Leerlingen kunnen ervoor kiezen ICT in het Engels of plastische opvoeding en kunstgeschiedenis in het Frans te volgen.
De school werkt met afsprakennota's die individueel aangepast worden en er is ruime aandacht voor de integratie van de GON-begeleiding en andere externe begeleiders. Indien nodig krijgen de leerlingen van de eerste graad huiswerkbegeleiding. We werken met de OVUR-methode om een goede manier van studeren aan te leren. In de eerste graad werken we specifiek rond leer- en sociale vaardigheden.
De Wijnpers is gekend voor haar aangename sfeer en de positieve schoolcultuur.
We zijn ervan overtuigd dat jonge mensen zich in de eerste plaats op onze school thuis moeten voelen.
De school zet dan ook in op preventie, kansen bieden en herstelgericht werken. Binnen een duidelijk kader van regels en afspraken is er ruimte voor respectvolle communicatie , dialoog en gemoedelijkheid.
In het begin van het schooljaar organiseren we onthaaldagen en activiteiten om de nieuwe leerlingen op te vangen. Tijdens de middagpauzes is er mogelijkheid tot middagsport, lezen of werken in het open leercentrum.
Via de leerlingenraad kunnen de leerlingen hun stem laten horen in het beleid van de school. Elke klasgroep helpt bij het net houden van de klaslokalen en de speelplaats.
Onze school is een groene school en vraagt aan de leerlingen de natuur en het werk van iedereen te respecteren.
We sorteren afval en bieden geen wegwerpverpakkingen aan.
Elke middag maken we verse soep en beleggen ook de broodjes met de groenten uit eigen tuin.
In het begin van het schooljaar organiseren we onthaaldagen en activiteiten om de nieuwe leerlingen op te vangen.
De leerlingenbegeleiders werken samen met het leerkrachtenteam en de opvoeders aan een positief schoolklimaat.
Indien wenselijk krijgen de leerlingen van de eerste graad huiswerkbegeleiding, hiervoor wordt samengewerkt met het Buddyproject van de stad Leuven. We werken met de OVUR-methode om een goede manier van studeren aan te leren en remediëren systematisch.
Tijdens de middagpauzes is er mogelijkheid tot middagsport, creatieve activiteiten, werken in het open leercentrum of lezen in de bibliotheek.
Onze school is een groene, duurzame school en vraagt aan de leerlingen om de natuur en het werk van anderen te respecteren. Elke klasgroep helpt met het net houden van de klaslokalen en de speelplaats. We sorteren afval, gaan zuinig om met energie en bieden geen wegwerpverpakkingen aan. We bereiden elke dag verse soep met groenten uit de eigen tuin. Via de leerlingenraad kunnen de leerlingen hun stem laten horen in het beleid van de school: het examenrooster, duurzame voeding, het eindejaarsbal en leerlingeninitiatieven.
Welkom bij De Wijnpers, dé school waar leren een avontuur is! Gelegen in het hart van Leuven, bieden wij een warme en open omgeving met een adembenemend uitzicht op het centrum. Omringd door groene tuinen en natuur, vind je bij ons de perfecte balans tussen stadsleven en rust.
Bij De Wijnpers hebben we unieke studierichtingen op technisch, artistiek en beroepsniveau binnen de domeinen Land- en Tuinbouw, STEM of Kunst en Creatie. Of je nu droomt van een vlotte doorstroom naar het hoger onderwijs of een praktijkgerichte, technische opleiding wilt volgen die aansluit bij de arbeidsmarkt, bij ons ben je aan het juiste adres!
Wat maakt De Wijnpers bijzonder?:
Bij De Wijnpers dagen we je uit, ondersteunen we je, en maken we samen jouw schooltijd onvergetelijk!
Wil je meer weten?
Bezoek onze infomomenten of neem contact op voor een persoonlijke afspraak.
Jouw avontuur begint hier!
Bij het beheer van de school wordt de inrichtende macht bijgestaan door de schoolraad. Zij kan aan de inrichtende macht advies geven over het schoolgebeuren. Zij ijvert voor een goede werking van de school en voor een optimale opleiding en opvoeding van de leerlingen.
Dit participatieorgaan is samengesteld uit de geledingen personeel, ouders, de lokale gemeenschap (vertegenwoordigers uit de socio-economische milieus) en de leerlingen.
De pedagogische raad is een vergadering van personeelsleden van de school die op regelmatige tijdstippen samenkomt en de schoolwerking bespreekt en adviezen formuleert.
Op deze wijze versterken ze het draagvlak van de school en garanderen dat ook de personeelsleden betrokken zijn bij het onderwijs om de opvoedkundige opdrachten te kunnen realiseren.
De leerlingenraad is een vergadering van een groep leerlingen van de tweede en de derde graad. De leerlingenraad is vertegenwoordigd in de schoolraad.
Ze behartigt de belangen van alle leerlingen. Er wordt gepraat over de gang van zaken op de school. Er worden voorstellen gedaan om nieuwe afspraken in te voeren, om oude regels te veranderen, om iets te organiseren. Als de leerlingenraad een voorstel goedkeurt, gaat dat voorstel naar de schoolraad, waar het zal besproken worden.
Op die manier zorgden de leerlingen ervoor dat er sportactiviteiten georganiseerd worden op school, dat er een toetsenplanning is, dat de leerlingen een voorstel mogen doen i.v.m. de examenregeling, enzovoort
De ouderraad is vertegenwoordigd in de schoolraad. Daar heeft ze adviesbevoegdheid volgens de bepalingen van het decreet betreffende de participatie op school en de Vlaamse Onderwijsraad van 02-04-2004.
Zij wil op een opbouwende wijze meewerken aan de verbetering van de opvoeding van al de leerlingen op school en thuis.
Zij helpt mee aan de organisatie van individuele oudercontacten, organiseert allerlei vergaderingen en activiteiten voor de ouders van de leerlingen en ondersteunt allerlei activiteiten op school.
Huishoudelijk reglement van de ouderraad
Huishoudelijk reglement van de leerlingenraad
Huishoudelijk reglement van de pedagogische raad
ma - di - do - vr
Woensdag
Download een plattegrond van onze school hier.
De leerlingen die ’s middags op school blijven gebruiken hun lunchpakket in de eetzaal. De school voorziet broodjes, slaatjes en verse soep tegen betaling. Drinkwaterfonteintjes zijn ter beschikking op verschillende locaties op de campus.
Een broodje, soep, chocomelk of fruitsap betaal je met de leerlingenkaart.
Die kan je op maandag om 12.00u. en om 12.50u. opladen in de refter.
Tijdens oudercontacten, opendeurdag ... kunnen de ouders de kaart ook opladen.
De Wijnpers is een aangename, open school met een prachtig zicht op het centrum van Leuven, vlak bij de stad en toch omgeven door tuinen en natuur.
Via het opgegeven mailadres van de ouders werd de eerste schoolfactuur verzonden.
Schoolgaande kinderen brengen heel wat extra uitgaven met zich mee. De schoolfacturen kunnen zwaar doorwegen op het gezinsbudget.
Onderstaande onkosten zijn voor schooljaar 2024-2025. Kledij wordt aangeschaft op school en wordt met de leerlingen de eerste schoolweek meegegeven .
De Wijnpers maakt een duidelijk overzicht van de te verwachten kosten. U kan deze hier bekijken of je kan het gewoon opvragen op school.
Wat | Wanneer | Waar | Hoe |
---|---|---|---|
Kledij | oktober januari april juni |
via de schoolfactuur | overschrijving gespreide betalingen zijn mogelijk |
Boeken | juli augustus september |
online via www.studieshop.be/bestel | via overschrijving, online bancontact gespreide betaling aanvragen is mogelijk |
Schoolmateriaal en vakonkosten | tot begin september | vrije keuze | zelf aankopen |
Schoolfactuur voor uitstappen en schoolkosten van de leerling | oktober januari april juni |
via de schoolfactuur | overschrijving gespreide betalingen zijn mogelijk saldo dat nog niet betaald is staat steeds op de volgende factuur |
De schoolfactuur van De Wijnpers kan doorheen het schooljaar gespreid betaald worden. Mocht je dit zo willen, contacteer onze verantwoordelijke Jorien Verlinden via het nummer 016-58 97 47 of via een smartschoolberichtje.
Zijn er financiële problemen om de factuur te vereffenen, dan kan u hiervoor een afspraak maken voor een vertrouwelijk gesprek met Bart Van den Bosch (directeur) of Wim Notebaert (adjunct-directeur). Ze zoeken samen met u een oplossing. Misschien komt u in aanmerking voor een tussenkomst van ons solidariteitsfonds.
De school heeft ook een solidariteitsfonds. De vzw Vriendenkring van de Wijnpers biedt geldelijke ondersteuning aan leerlingen met financiële problemen.
Dit kan ook via het telefoonnummer van de school 016-23 69 51, een smartschoolberichtje of door eens langs te komen.
Hebt u het moeilijk om de schoolrekening te betalen of het nodige schoolmateriaal te kopen? Mogelijk biedt het OCMW van de gemeente waar u woont een financiële tussenkomst. Zo geeft de stad Leuven een tussenkomst per kind per kalenderjaar. Stel de vraag aan uw OCMW of laat ons dat voor u doen.
De leerlingen van de 3e graad hebben, afhankelijk van de richting waarin ze zitten, stage. Dit kan een vaste stagedag per week, tweewekelijks of een blokstage van 1 of 2 weken zijn. De leerlingen van Se-n-Se hebben een lange stageperiode (12 weken) in het tweede semester.Je stage in het buitenland lopen is ook optie voor sommige leerlingen.
Wij zijn steeds op zoek naar bedrijven die onze leerlingen een stageplaats willen aanbieden.
Is uw bedrijf actief binnen de studierichting Biotechnische wetenschappen, Planttechnische wetenschappen, Toegepaste beeldende kunsten, Tuinbouw en groenvoorziening, Tuinaanleg en –onderhoud, Sanitair/CV of Natuur- en groentechnische wetenschappen en wilt u 1 van onze leerlingen een stageplaats aanbieden?
Contactpersoon: Elise Verstraete (elise.verstraete at vlaamsbrabant.be)
Graag informeren we u hieronder over de stageregeling in De Wijnpers.
De Wijnpers richt stages in voor studenten lerarenopleiding.
Om een kwaliteitsvolle begeleiding te garanderen is het aantal stageplaatsen en de aanvraagperiode beperkt.
Een stage kan enkel aangevraagd worden via lerarenstage.be voor de vakken en onderwijsniveaus waarin de leraar-in-spe ook effectief vereiste lesbevoegdheid verwerft.
Als de stagiair hierover informatie wilt, kan hij/zij de databank van het departement onderwijs over de bekwaamheidsbewijzen raadplegen: www.ond.vlaanderen.be/bekwaamheidsbewijzen.
Stages waarbij de student zelf de les of een deel ervan geeft, worden in onze school niet ingericht voor examenvakken in het 1ste trimester na 10 november en voor geen enkel vak in het 3de trimester na 9 mei.
Onze school geeft voorrang aan eigen oud-leerlingen en vervolgens aan de studenten van UC Leuven- Limburg opleiding Leuven indien de aanvraag binnen de tijdslimiet gebeurt.
De Wijnpers zal de mogelijkheid tot observeren afbakenen tot welbepaalde data per trimester.
Elke stagiair zal vooraf het administratieve luik van de stage in orde brengen.
Zonder de administratieve documenten worden geen stagiairs toegelaten, van deze regel kunnen we niet afwijken in het kader van de wetgeving op welzijn, veiligheid en preventie.
De administratieve documenten zijn de stageovereenkomst of het - contract ( zal door de lerarenopleiding van de student gegeven worden) en de risicoanalyse (krijg je van onze school mee).
Solliciteren voor een functie in De Wijnpers gebeurd in 2 eenvoudige stappen.
Een papieren sollicitatie of e-mail naar onze directeur is nadien niet meer nodig.
Het centrum voor leerlingenbegeleiding is een dienst waarop leerlingen, ouders, leerkrachten en schooldirecties een beroep kunnen doen voor informatie, hulp en begeleiding. Het CLB vervangt vanaf nu het psycho-medisch-sociaal centrum (PMS) en het centrum voor medisch schooltoezicht (MST).
In het CLB werken o.a. artsen, maatschappelijk werkers, pedagogen, psychologen, psychologisch assistenten en verpleegkundigen. Naargelang van de behoeften en omstandigheden kunnen er ook logopedisten, kinesisten, e.a. werkzaam zijn.
Deze verschillende vakmensen werken samen in een multidisciplinair team om het welbevinden van leerlingen te bevorderen doorheen hun schoolloopbaan. Het gaat er dus om de leerling zich goed te laten voelen zodat zijn kennis en vaardigheden in de beste omstandigheden kunnen ontwikkelen.
Hoe helpt CLB bij mijn studiekeuze?
Het CLB kan leerlingen op vier domeinen begeleiden:
De begeleiding waarvoor een CLB instaat, vertoont een aantal typische kenmerken:
Via CLIL werkt De Wijnpers actief aan de talenkennis van leerlingen. CLIL (content and language integrated learning) is een vorm van meertalig onderwijs, waarbij een niet-taalvak wordt onderwezen in een andere taal dan het Nederlands. Door het leren in een andere taal ontwikkelen leerlingen competenties zowel in het vak als in de taal waarin het vak wordt gegeven. De kennis over de taal wordt verworven in in de reguliere taalvakken. In het CLIL-traject zijn er dus niet minder en evenmin andere onderwijsdoelstellingen.
In De Wijnpers kunnen leerlingen vanaf het eerste jaar in de A-stroom optioneel kiezen voor het CLIL-traject. Na schriftelijke toestemming van de ouders en na positief advies van de toelatingsklassenraad kan een leerling gedurende het volledige schooljaar CLIL volgen.
Concreet ziet het CLIL-verhaal er in De Wijnpers als volgt uit:
Voor meer informatie over CLIL: https://onderwijs.vlaanderen.be/nl/clil-content-and-language-integrated-learning
Documentaire: CLIL in de Wijnpers
Aanmelden: leerkrachten | administratie | beheer verkoop Sitemap         Privacybeleid