Arbeidsmarkt: plant-, dier- en milieu (3-4)


Opleiding


Het spreekwoord 'al doende leert men' vat deze opleiding goed samen.

In de tweede graad krijgen alle leerlingen die voor deze richting kiezen een brede basis landen tuinbouw waardoor ze kunnen proeven van alle sectoren. Hierdoor kunnen ze later in de 3de graad een betere studiekeuze maken. In de vakken plant, dier en project worden specifieke vaardigheden aangeleerd, steeds met de nodige aandacht voor het milieu. Het is een ideale richting als je geïnteresseerd bent in planten, dieren en graag werkt met je handen!

De keuze is aan jou.

Wil je alles weten over het juist verzorgen, hanteren en voederen van verschillende dieren? Ben je liever bezig met het kweken, verzorgen en telen van groenten en planten? Doe je liever aanplant, onderhoud en aanleg van tuinen? Of ben je toch eerder creatief en is bloemschikken meer iets voor je? Het kan … In begin van deze opleiding kies je volgens interesse een uitdieping. De verschillende opties zijn: tuinaanleg en -onderhoud, dier, bloemschikken of plant. De vervolgopleiding in de derde graad op onze school is tuinbouw en groenvoorziening. Dit is een zeer praktische opleiding met projectweken, stage en praktijkdagen die naadloos aansluit op de tweede graad. Hier worden de volgende vragen uitgediept: hoe maak ik mijn tuinbouwbedrijf optimaal rendabel? Welke zijn de meest moderne teeltmethodes? Hoe gebruik en onderhoud ik machines en gereedschappen? Hoe onderhoud en leg ik een tuin aan?

Ben je praktisch aangelegd, beschik je over voldoende zelfstandigheid en maturiteit, dan past leren op de werkvloer misschien beter bij je persoonlijkheid. Kies dan voor één van de duaal opleidingen: dier- en milieu, groenaanleg en -beheer, groendecoratie of plant- en milieu.


Getuigschrift


Na het vierde leerjaar behaal je een getuigschrift tweede graad van het secundair onderwijs. Na het zesde leerjaar behaal je een studiegetuigschrift derde graad van het secundair onderwijs en een aanvullend getuigschrift over de kennis van het bedrijfsbeheer.


Verder studeren - Tewerkstelling


Met je getuigschrift kan je als zelfstandig tuinier, landbouwer of kweker aan de slag of kan je gaan werken bij openbare groendiensten, plantenkwekerijen, proefstations, toeleveringsbedrijven voor de tuinbouw, bloemenzaken en ondernemingen gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van tuinen en perken. Je kan ook een zevende specialisatiejaar volgen of een ondernemersopleiding starten.