Doorstroom: Biotechnologische en chemische wetenschappen (5)Opleiding

Ben jij geïnteresseerd in de levensprocessen van mens, dier en plant? Wil je alles weten over voeding en productieprocessen? Werk jij graag in een labo? Wil jij graag weten hoe bacteriën ons leven en processen kunnen beïnvloeden? Dan is deze richting echt iets voor jou!

Deze studierichting bouwt verder op de opleiding 'Biotechnologische Wetenschappen' in de 2de graad. Biotechnologische en Chemische Wetenschappen is een doorstroomrichting. Dit betekent dat er naast het specifieke gedeelte een stevig pakket basisvorming wordt aangeleerd.

Door onze jarenlange ervaring en de integratie van deze richting binnen het domein land- en tuinbouw zijn er bewuste accenten gelegd, waardoor we ons onderscheiden van andere scholen met een gelijkaardige opleiding. Zo zal je in de lessen bezig zijn met het analyseren van water uit de substraatteelt, de ideale belichting regelen in de onze urban farming afdeling of de vinificatie van onze eigen wijn. Naast wiskunde en wetenschappen (biologie, fysica en chemie), waar het analytisch en kritische denkproces wordt gestimuleerd, krijg je een grondige opleiding in chemische en biologische processen.

De theoretische benadering van de vakken wordt tijdens het labo omgezet in de praktijk. De toepassingen kaderen voornamelijk binnen een STEM-context. Het is belangrijk dat je nauwkeurig kan werken, kritisch kan omgaan met informatie en data juist kan interpreteren en verwerken. De school heeft voor het praktijkgedeelte een zeer goed ingericht labo.

Het vak biochemie wordt onderverdeeld in twee gelijkwaardige vakken. In een deelvak worden verschillende thema's aangehaald binnen de land- en tuinbouw en de voedingssector. Hier worden verschillende biochemische processen besproken en de mogelijke biotechnologische en maatschappelijke toepassingen in het labo onderzocht. Daarnaast wordt er in het andere deelvak voornamelijk chemische analyses aangeleerd en ligt de klemtoon op het milieu. De toepassingen kaderen steeds binnen een STEM-context.

Tijdens het 5de en 6de jaar heb je een projectweek.


Diploma - Verder studeren

Biotechnologische en chemische wetenschappen is een doorstroomrichting en bereid je voor om na het secundair onderwijs verder te studeren. Dit kan via het hoger onderwijs in een hogeschool of universiteit in de richting Agro- en Biotechnologie, Biowetenschappen, Industriële Wetenschappen, Groenmanagement, Milieuzorg, Voedings- en Dieetkunde, Biomedisch Laboratoriumtechnologie of lerarenopleiding (Biotechniek, Land- en Tuinbouw, Biologie).

Vooraleer hogere studies aan te vatten kan je ook kiezen voor de Se-n-Se opleiding Chemische Procestechnieken.