Dubbele finaliteit - tuinaanleg en -beheer (5-6)



Opleiding

Ben je begeesterd door groene ruimtes en planten. Ben je creatief, punctueel en iemand die ook graag met de handen werkt en geïnteresseerd in de groei van planten en de technieken van tuinaanleg en -onderhoud, dan is deze richting wellicht iets voor jou! In de opleiding ligt de focus meer op de aanleg, het onderhoud en het beheer van tuinen.

In de lessen Tuinaanleg en -Beheer leer je de nodige praktische vaardigheden die nodig zijn voor de arbeidsmarkt, hierbij wordt de praktijk voldoende theoretisch onderbouwd. Je leert hier aanleg van beplanting vertrekkend van een beplantingsplan. Ook de aanleg van verhardingen, zoals het plaatsen van klinkers, boordstenen, hout en natuursteen zal tijdens de praktijk aangeleerd worden. De thema's(zwem)vijvers en tuinverlichting worden ook uitvoerig besproken en aangeleerd. Daarnaast leer je ook heel wat over het onderhoud van tuinen; hagen scheren, snoeiwerk verzorgen, gazon maaien. Ook leer je hier werken met een lazer voor hoogtebepalingen.

Tijdens de lessen mechanisatie wordt het gebruik en de theoretische kennis aangeleerd van de meest gebruikte tuin-, park- en bosmachines en handgereedschappen. De school beschikt over een uitgebreid machinepark. Je leert hier op een veilige manier werken met machines, daarnaast krijg je les over het periodiek onderhoud, controle en afstellen van de machines. Leren rijden met de tuinbouwvoertuigen wordt aangeleerd tijdens de praktijkles.

In de vakken ecologie en biologie plantkunde leer je de natuurlijke processen doorgronden. Je leert hier een inzicht te verwerven in plant- en bodemkunde en de samenhang tussen milieu, klimaat en tuin wordt hier uitvoerig besproken. In het vak duurzame technieken staat het woord duurzaamheid centraal. In deze lessen zullen de meest voorkomende ziektes en plagen en hun bestrijding besproken worden. Bij het slagen van dit vak krijg je na je opleiding een fytolicentie P2. Dat is een certificaat van de federale overheid dat aangeeft dat je als professionele gebruiker of distributeur op een correcte manier met gewasbeschermingsmiddelen kan omgaan.

Je leert in deze richting het belang van samenwerking, klantvriendelijkheid en ook je sociale en communicatieve vaardigheden worden geoefend.


Stage

Praktische ervaring doe je op tijdens de praktijklessen. Daarnaast heb je in het 5de middelbaar een stage en/of projectweek. In het 6de middelbaar heb je gedurende een lange periode wekelijks een stagedag.


Verder studeren - Tewerkstelling

Na het behalen van je secundaire diploma heb je alsnog de keuzemogelijkheid om te kiezen voor de arbeidsmarkt. Door deze polyvalente opleiding kan je aan de slag als zelfstandige of als leidinggevende in grotere bedrijven die gespecialiseerd zijn in tuinaanleg en/of -onderhoud.

Daarnaast kan je zeker ook een verdere studie aanvatten in het hoger onderwijs. Je kan doorstromen naar een bacheloropleiding Agro- en Biotechnologie: Agro-Industrie, Groenmanagement of Tuinbouw.