Dubbele finaliteit: beeldende en audiovisuele kunsten (3-4)


Opleiding


Beeldende en audiovisuele kunsten is een studierichting voor de creatieve leerling die naast een brede algemene vorming, wil kennismaken met beeldtaal in de ruime zin van het woord. Je ontdekt een brede waaier aan beeldende middelen en technieken en leert je uitdrukken in zowel het platte vlak als in de ruimte. Je tekent, je schildert, leert vormgeven in 3D via allerlei technieken. Al doende krijg je inzicht in vorm, ruimte, kleur, compositie.

Je leert waarnemingstekenen, waarbij de klemtoon ligt op het ontwikkelen van het waarnemingsvermogen en de natuurgetrouwe weergave van de realiteit op je blad papier met behulp van allerlei materialen zoals potlood, krijt, pastel, houtskool, inkt.

In architectuurtekenen leer je verschillende methoden om een 3D-situatie weer te geven op het platte vlak. Binnen de audiovisuele vorming maak je kennis met fotografie, film, video, geluid en montage. Je leert basistechnieken die je in staat stellen de audiovisuele beeldtaal te begrijpen. Gaandeweg leer je over begrippen als camera- en camerabeweging, kadrage, licht en geluid, storyboard, scenario, en nog zo veel meer. Je verdiept je in de verschillende artistieke stromingen in de geschiedenis van de kunst en de hedendaagse kunstwereld.