Duaal leren
Bij duaal leren leer je vaardigheden op school en op de werkplek, en doe je dus veel werkervaring op. Deze opleidingsvorm is verbonden aan het secundair beroepsonderwijs. Je schoolbank voor de tuinbouwvakken staat dus letterlijk op de werkplaats.
Troeven
Deze richting verloopt volgens een leertraject, waarbij je twee dagen naar school gaat. De andere drie dagen ben je aanwezig op je werkplek. De werkplek is een plaats waar je zaken aanleert, inoefent en je geëvalueerd wordt. Je bouwt heel veel ervaring op. Het hoofddoel is het aanleren van een beroep. Daarom betaalt de onderneming aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding. Je legt professionele contacten. De overgang naar een vaste job verloop veel vlotter.
Opleiding
De derde graad duaal leren biedt je een heel praktisch gerichte opleiding in de tuinbouw op het bedrijf: hoe maak ik mijn tuinbouwbedrijf optimaal rendabel? Welke zijn de meest moderne teeltmethodes en huisvesting bij dieren? Hoe gebruik en onderhoud ik machines en gereedschappen? Hoe ga ik om met klanten?
Beroepskwalificaties
Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalfactiestructuur. Je kan er de volgende competenties mee verwerven:
- assistent plantaardige productie, niveau 2 van de Vlaamse kwalificatiestructuur
- bestuurder van landbouwmachines, niveau 3 van de Vlaamse kwalificatiestructuur
Getuigschrift
Studiegetuigschrift derde graad van het secundair onderwijs.
Verder studeren - Tewerkstelling
Met je getuigschrift kan je als zelfstandig tuinier, teler of kweker aan de slag of gaan werken bij openbare groendiensten, in plantenkwekerijen, in proefstations, toeleveringsbedrijven voor de tuinbouw en bij ondernemingen gespecialiseerd in aanleg en onderhoud van tuinen en perken. Je kan ook een zevende specialisatiejaar volgen of een ondernemersopleiding starten.