Opleiding
Ben je iemand die niet bang is van uitdagingen? Ben je een buitenmens? Weer en wind deert je niet? Dan heb je misschien wel de perfecte richting gevonden.
Tijdens de vakken groenaanleg en -beheer komen belangrijke thema's aan bod die zeker in je latere beroepsleven van pas zullen komen. Je leert over de nieuwste onderhoud- en aanleg technieken voor verhardingen, gazons en vijvers maar ook het verzagen van liggend hout, het correct snoeien van planten, de juiste beplantingskeuzes maken en nog zoveel meer.
In de les duurzame technieken leer je hoe je plantenziektes en -gebreken kunt voorkomen, herkennen en bestrijden. Je krijgt hierbij enkele basistechnieken aangeleerd die rekening houden met biodiversiteit en duurzaamheid, zodat je in staat bent je fytolicentie P1 te behalen.
Het juist gebruiken van en veilig werken met tuin- park en bosmachines worden aangeleerd tijdens het vak mechanisatie. Je leert snoeischaren, kettingzagen en grasmachines veilig gebruiken. Hiernaast leer je ook het controleren, afstellen en onderhouden van de meest gangbare tuin- en parkmachines binnen deze sector. In het uitgebreide machinepark van de school kan je deze kennis direct uittesten in de praktijk.
Tijdens het vak nomenclatuur worden de meest hedendaagse tuinplanten aangeleerd. Je leert de planten herkennen en juist te gebruiken in de tuin.
Stage
Naast de schoolcomponent is er in het leerprogramma ook lestijd voorzien die je op de werkvloer doorbrengt in de vorm van een stage. Zowel in het vijfde als in het zesde jaar krijg je gedurende een stageperiode de kans om bij een bedrijf aan de slag te gaan en er je opgedane kennis toe te passen op de werkvloer. Uiteraard krijg je je in het bedrijf ook nieuwe competenties onder de knie.
Je ontwikkelt onder andere de competenties van een beginnend tuinier en groenarbeider om werkzaamheden in verband met aanleg en onderhoud van groene ruimten en beplantingen onder begeleiding uit te voeren. Ben je nog niet uitgeleerd of eerder geneigd om een eigen zaak te starten? Kies dan voor het specialisatiejaar Tuinaanleg en -Onderhoud of voor de opleiding Tuinaanlegger-Groenbeheerder duaal. In dit extra jaar wordt je kennis, praktische en leidinggevende vaardigheden op de proef gesteld.