Sanitaire en verwarmingsinstallaties - duaal


Inschrijven voor deze studierichting


Inschrijvingspagina

Duaal leren

Bij duaal leren leer je vaardigheden op school en op de werkplek, en doe je dus veel werkervaring op. Deze opleidingsvorm is verbonden aan het secundair beroepsonderwijs. Je schoolbank staat dus letterlijk op de werkplaats! Je krijgt een brede basisvorming in koeling en warmte, sanitaire installaties en centrale verwarming en je behaalt het VCA- en CERGA-attest. Je leert de meest courante en moderne materialen bewerken, installaties uitvoeren en de specifieke gereedschappen en machines hanteren. Je wordt een vakman of -vrouw met een ruime kennis van materialen en technologie.

Troeven

Deze richting verloopt volgens een leertraject, waarbij je twee dagen naar school gaat. De andere drie dagen ben je aanwezig op je werkplek. De werkplek is een plaats waar je zaken aanleert, inoefent en je geëvalueerd wordt. Je bouwt heel veel ervaring op. Het hoofddoel is het aanleren van een beroep. Daarom betaalt de onderneming aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding. Je legt professionele contacten. De overgang naar een vaste job verloop veel vlotter.

Getuigschrift

Studiegetuigschrift derde graad van het secundair onderwijs en een aanvullend getuigschrift over de kennis van het bedrijfsbeheer.

Beroepskwalificaties

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er de volgende competenties mee verwerven:

  • Vakman installatietechnieken, niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur

Verder studeren - Tewerkstelling

Eenmaal afgestudeerd kan je als sanitair installateur, installateur centrale verwarming, loodgieter of zinkbewerker in dienst bij een zelfstandige of in een bedrijf. Je kan ook zelf een bedrijf opstarten, een ondernemingsopleiding volgen of een zevende specialisatiejaar Verwarmingsinstallaties aanvangen.