Doorstroom: beeldende vorming (5-6)Voor wie is deze studierichting?

De studierichting Beeldende Vorming is bedoeld voor de creatieve leerling die gepassioneerd is door kunst en het verlangen heeft om zich te ontwikkelen als beeldend kunstenaar, ontwerper of een gerelateerd vakgebied. Je houdt ervan te experimenteren met verschillende artistieke media en technieken en wil je eigen artistieke stem ontdekken en ontwikkelen. Daarnaast hou je ook van een brede algemene vorming.


Wat leer je in deze studierichting?

In de studierichting Beeldende Vorming maak je kennis met een breed gamma aan technieken, vaardigheden en concepten die nodig zijn om een eigen artistieke persoonlijkheid te ontwikkelen. Je experimenteert met vorm, materiaal en techniek en ontwikkelt van begrip van kunstbeschouwing en conceptuele benaderingen binnen de beeldende kunst.

Je proeft van diverse artistieke media en technieken, zoals schilderen, tekenen, druktechnieken, beeldhouwen, fotografie, digitale vormgeving, en meer en leert hoe je visuele elementen zoals lijn, vorm, kleur, compositie en textuur kunt gebruiken om je artistieke ideeën en concepten te communiceren.

Je leert hoe je kunst kritisch kunt analyseren, en dit voor zowel je eigen werk als dat van anderen. Je leert constructieve feedback te geven en te ontvangen, en om je artistieke keuzes te rechtvaardigen.

Je leert hoe je een creatief proces kunt doorlopen, van ideeënvorming en conceptontwikkeling tot de uiteindelijke uitvoering van je kunstwerk en hoe je om kan gaan met de problemen die je hierbij onderweg tegenkomt.

Kortom, de opleiding beeldende vorming is een boeiende ontdekkingsreis in de wereld van kunst en creatie.


Wat kan je doen na de studierichting Beeldende vorming?

Deze studierichting is de ideale voorbereiding op een academische master in het domein beeldende kunsten. De keuzemogelijkheden zijn uitgebreid en variëren naargelang je passie en interesses van richtingen in de "schone kunsten", zoals schilderkunst en beeldhouwkunst, tot richtingen als beeldverhaal, illustratie, mode, fotografie, film, animatie, grafische vormgeving, vrije grafiek, restauratie/conservatie en nog veel meer.

Alle andere studierichtingen van het domein kunst en creatie, evenals alle studierichtingen buiten dit domein, behoren tot de mogelijkheden.