Technicus hernieuwbare energie - duaal*/


Inschrijven voor deze studierichting


Inschrijvingspagina

Opleiding

De opleiding Technicus hernieuwbare energie duaal combineert een schoolcomponent met werkplekcomponent. Deze combinatie omvat 38 opleidingsuren per week. De opleiding Technicus hernieuwbare energie duaal wordt georganiseerd als secundair-na-secundair onderwijs (Se-n-Se), voor het studiegebied koeling en warmte.

Troeven

Deze richting verloopt volgens een leertraject, waarbij je twee dagen naar school gaat. De andere drie dagen ben je aanwezig op je werkplek. De werkplek is een plaats waar je zaken aanleert, inoefent en je geëvalueerd wordt. JE bouwt heel veel ervaring op. Het hoofddoel is het aanleren van een beroep. Daarom betaalt de onderneming aan de leerling geen loon, maar een maandelijkse leervergoeding. Je legt professionele contacten. De overgang naar een vaste job verloopt vlotter.

Toelatingsvoorwaarden

Leerlingen dienen een diploma secundair onderwijs te bezitten om toegelaten te worden. de ideale vooropleiding is de derde graad TSO Elektrische of elektronische installatietechnieken, derde graad TSO Elektromechanica, derde graad TSO Techniek Wetenschappen, derde graad TSO Koel- en warm-technieken, 7de jaar BSO Verwarmingsinstallaties. Leerlingen met een diploma secundair onderwijs behaald in een ander studiegebied kunnen na een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad de opleiding volgen.

Beroepskwalificatie

Het standaardtraject voor deze opleiding is gebaseerd op de Vlaamse kwalificatiestructuur. Je kan er volgende competenties mee verwerven:
  • Technicus hernieuwbare energietechnieken, niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur.

Verder studeren - Tewerkstelling

Leerlingen die slagen in de richting Technicus hernieuwbare energie, behalen het certificaat van een opleiding secundair na secundair. Je kan na dit Se-n-Se jaar tewerkgesteld worden in bouwbedrijven en bedrijven gespecialiseerd in alternatieve energie of verder studeren in opleidingen zoals energietechnologie, hernieuwbare energiesystemen of energiemanagement.